Göran Backlund Saab Dynamics: Vilket är ditt bästa råd till företag som vill men inte har kommit igång med 3D-printing och AM?

Sätt igång! Det räcker inte att sitta på kammaren och tänka ut vad man skulle kunna göra. Vill man lära sig tekniken och förstå möjligheterna måste man både testa och våga gör fel. Det är först när man har gjort tillräckligt många misstag som man kan börja få koll vad som är möjligt att göra.

Klarar man av att göra det på egen hand eller behöver man hjälp?

Helt klart behöver man hjälp från någon som finns utanför den egna organisationen. Det här är en så ny teknik att den utvecklar man bäst i samarbete med andra. Amexci är en möjlig samarbetspartner även om de i första hand ska hjälpa sina ägarföretag men i mån av tid hjälper de även andra. Den ansamling av kunskap som nu byggs upp inom Amexci gör att de snabbt kan få fram resultat.

 

Vilken typ av produkter är lämpliga att börja med?

Börja inte med de mest avancerade, satsa i stället på fixturer eller andra enklare ting. På så sätt kan man både snabbt plocka värde och samtidigt som man lär sig vad som är möjligt och vad som är besvärligt. När man har testat det enkla kan man gå vidare och börja utveckla mer kritiska produkter.

Vilka är de största fördelarna med 3D-printing?

Den absolut största vinsten är den nya designfriheten. Nu har vi för första gången en möjlighet att utforma produkter nästan utan begränsningar. Samtidigt måste vi inse att det mänskliga sinnet inte förmår att kamma hem alla förbättringsmöjligheter i ett enda steg.

Finns det något man inte ska ge sig på?

Befintliga komponenter, det finns nästan aldrig någon vinst med att börja 3D-printa  produkter som redan är i produktion. Fundera istället vilka funktioner ni skulle adderas om det inte finns några begränsningar när det gäller tillverkning. Gör man det är man på rätt spår utmaningen är att få in tankesättet i våra skallar.